Wielu osób nie stosuje wystarczająco zbilansowanej diety, aby zapewnić wszystkie niezbędne witaminy, co doprowadziło do boomu branży suplementów wielowitaminowych. Specyfiki wielowitaminowe są dostępne w wielu rozmaitych postaciach, w tym tabletek, kapsułek żelowych, a nawet płynów. Niewątpliwie oczywistą korzyścią wypływającą z korzystania z tego typu specyfików jest komfort. O ileż łatwiej jest zażyć jedną dawkę suplementu wielowitaminowego, który zawiera wszystkie niezbędne witaminy, w porównaniu z przyjmowaniem wielu różnych środków.
Witamina D jest jedyną witaminą, która nie jest uzyskiwana ze konsumowanych pokarmów. Witamina ta jest uzyskiwana przez skórę wystawioną na światło słoneczne. Również pewne produkty spożywcze zawierają witaminę D. Można też tą witaminę suplementować.
Ponieważ gotowanie usuwa sporo składników odżywczych i witamin z produktów spożywczych, nieuchronnie zaczynasz odżywiać swoje ciało tym, czego potrzebuje, gdy rezygnujesz z gotowania jedzenia i zaczynasz spożywać żywność surową.
https://st.waw.pl/2021/11/10/dieta/
Spożywanie surowych potraw dynamizuje metabolizm. Trawienie surowej żywności wymaga nieco więcej energii, ale z powodu korzyści warto wybrać chociaż częściowo surową dietę.
Witamina A pełni mnóstwo funkcji w organizmie, w tym utrzymywanie zdrowych oczu, wspomaganie wzrostu komórek, a także wspomaganie układu immunologicznego. Witamina A jest nie tylko absorbowana bezpośrednio, ale jest także wytwarzana przez organizm w wyniku przekształcenia beta-karotenu.